10 Ocak 2010 Pazar

Baharatlı Yulaflı Kurabiye

Çok uzun zamandır mutfağa girip yeni bir şeyler denemek ya da bloguma bir şeyler yazmak içimden gelmiyordu. Ama bu haftasonu yoğun bir haftaya başlamadan önce kendime bir güzellik biraz da değişiklik yapayım dedim. Ortaya mis gibi kokan baharatlı yulaflı kurabiye çıktı.

Malzemeler
100 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
1 yumurta (oda sıcaklığında)
1 yemek kaşığı pekmez
1 tatlı kaşığı vanilya özütü
1½ tatlı kaşığı baharat karışımı *
½ su bardağı şeker
1 ¼ su bardağı un
1 su bardağı yulaf ezmesi
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
½ su bardağı fındık (ya da damla çikolaya ya da sevdiğiniz herhangi bir kuruyemiş)

Yapılışı
Unu ve kabartma tozunu ayrı bir kapta karıştırdım. Kavurduğum fındıkların kabuklarını ayıklayıp irice kırdım. Tereyağını mikserle çırptım. Sonra sırasıyla yumurta, pekmez, vanilya özütü, şeker, baharat karışımı ve yulafı ekledim. Ancak kattığım her malzemeyi karışıma iyice yedirmeye dikkat ettim. Son olarak fındık ve unu da ekledim ve bir kaşıkla iyice karıştırdım. Dondurma kaşığı kullanarak yaptığım topları yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizdim ve önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında 15 dakika kadar pişirdim. Pişen kurabiyeleri fırından çıkardıktan sonra hemen tele dizdim ki kurabiyeler tepside kalıp pişmeye devam etmesin ve bir süre sonra buhar yapıp yumuşamasın. Böylece kıtır kıtır, mis kokulu kurbikler elde ettim...

* Baharat karşımını için aşağıdaki bütün baharatları karıştırdım. Hatta bolca hazırlayıp minik bir kavonaza koydum. Keklere, kurabiyelere 1 ya da 1,5 tatlı kaşığı koyuyorum. Fazlası acı yapıyor.

Balkabaklı Pie Baharatı
½ tatlı kaşığı tarçın
¼ tatlı kaşığı toz zencefil
1/8 tatlı kaşığı yenibahar
1/8 tatlı kaşığı toz karanfil
1/8 tatlı kaşığı toz muskat

Hiç yorum yok: