23 Kasım 2008 Pazar

Mayalı Kolay Poğaça


Uzun zamandır tek bir satır bile yazmamışım. Blogger kapatılınca biraz moralim bozulmuştu belki ondan belki de son zamanlarda yeni bir şeyler denemediğimdendir. Şu pudingli tarifi ve Starbucks kekini keşfetmem kötü oldu. Dönüp dolaşıp onları yapıyorum. Ama sonunda babamın ve eşimin isyanına kulak verdim. Kuzum öğlen uykusuna dalınca poğaça yapmaya kalkıştım. Tam kolay bir poğaça yapmak için kabartma tozuna uzanmışken ne zamandır elimin değmediği instant mayaya gözüm ilişti ve aynı anda burnuma mayalı mahlepli bir poğaça kokusu geldi. Hemen internete girip margarinsiz tarif bakındım. Biraz sonra yazacağım kolay tarifi de lezzetler.com 'da buldum. Ben tarife sadece mahlep ekledim. Çok da iyi etmişim süper bir poğaça oldu...
İşte tarif...

Mayalı Kolay Poğaça

1 paket maya (instant)
2 yumurta
1 su bardağı ılık süt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı mahlep
4 bardak un

İçi için:
Peynir, zeytin

Hazırlanışı:
Bir kaba 2 bardak un, şeker ve mayayı koyup karıştırdım. Üzerine sütü, yağı, tuzu, mahlebi ve 1 yumurtanın tamamı, birinin de beyazını ekleyip sarısını üstü için ayırdım. Hamur toparlanana kadar un ekledim. 4 bardak kadar un koymuş oldum. Hamurun üzerini nemli bezle örtüp yarım saat kalorifer üzerinde dinlendirdim. Tezgahı unlayıp hamuru yarım santim kalınlığında açtım. Bu arada fırını da en düşük ayarda ılıtmaya başladım. Bardakla daireler kesip içine evdeki malzemelerden koydum (yeşil zeytin çok yakıştı). Sonra da hamurları ay şeklinde kapattım. Ayırdığım yumurta sarısına 1 çay kaşığı su, yarım çay kaşığı kadar bal ekleyip karıştırdım. Hamurların üzerine sürüp susam ektim. Hamur bitene kadar bu işlemleri tekrarladım. Yalnız hamur yeniden mayalanıp kabaracağı için poğaçaları tepsiye az aralıklarla yerleştirdim. İlk tepsimde 22 poğaça oldu, ikinciye geçmeden (18 adet de bu tepside çıktı) poğaçalar mayalansın diye hemen fırına attım. Tabii kurumasınlar diye de fırını kapattım. Poğaçaları 25-30 dakika kadar yeniden mayalandırdım. Son olarak 180 derecelik fırında yaklaşık yirmişer dakika pişirdim. Mis gibi kokan pufidik poğaçalarım oldu… Uykudan kalkan kuzucuk “Anne, bana bir şey yapmışsın” dedi ve bu lezzet puflarına çok sevindi. Hemen 2 poğaçayı yuttu. Ortalıkta bıraksam belki daha da yerdi benim küçük dombilim…

1 yorum:

Pelin dedi ki...

Merhaba,
Hem iade-i ziyaret için hem de sorunuzu yanıtlamak için geldim. İncirli keki başka bir meyveyle denemedik ama bence incir bu kekte en önemli aktör. İncirler rondodan geçtiği için çok fazla ağza gelmiyor. Oldukça lezzetli gerçekten.
Görüşmek dileğiyle
Sevgiler