13 Ocak 2009 Salı

Beşamelli Garnitürlü Tavuk

1 kg tavuk göğüs
2 kavanoz garnitür
1 bardak rende kaşar
3 kaşık Margarin
2 kaşık un
4 bardak süt (bir kısmı tavukları dinlendirmek için)
Tereyağ
1 yumurta
Tuz
Karabiber
Muskat

Göğüs eti olduğu için tavukları 1 saat kadar sütte beklettim. Bu arada süte karabiber ekledim. Bende tane karabiber olmadığı için taze çekemedim ama varsa siz süte taze çekilmiş karabiber ekleyin. Sütün bir kısmını süzüp tavukları pişene kadar suda haşladım. Ben tavuğun suyunu pilava kullandım ama o an için kullanmayacaksanız sakın atmayın. Varsa fazladan buz kalıbına ya da silikon muffin kalıplarına paylaştırıp derin dondurucuya atın. Donduktan sonra buzdolabı poşetlerine aktarabilir kullanmak istediğinizde de birer birer alırsınız... Hatta ben bu işlemi kasaptan dana kemik alıp haşlayarak yapıyorum. Neyse beşamel soslu tavuğa dönersek. Haşlanan tavukları biraz irice parçalayın ve ısıya dayanıklı bir kaba dizin. Üzerine garnitürleri dökün. Ben hazır garnitür kullandım ama siz kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Hatta kolay olması için sebze ve tavukları düdüklüde beraber haşlayabilirsiniz. Garnitürlerin üzerine az bir şey kaşar peyniri rendesi ve minik minik tereyağ parçaları koyun.
Beşamel sosu hazırlamak için dolu dolu 2 kaşık unu 3 kaşık margarinle kavurun. Sonra telle karıştırarak yavaş yavaş 2 ya da 3 bardak sütü ilave edin. Koyuluğu iyi ise 2’de bırakın. Bu arada ben kremalara çok yakıştığını düşündüğümden sosa yarım çay kaşığı kadar muskat rendeledim. Yumurtayı 1 çay kaşığı tuzla çırpıcıda karıştırın. Sonra beşamelden azar azar yumurtaya ekleme yaparak çırpıcıda karıştırmaya devam edin. Burada amaç yumurtayı pişirmeden beşamelin içine girecek kadar ısıtmak. Isınan yumurtalı karışımı diğer karışıma ekleyin ve çırpıcıyla karıştırarak hepsinin birbirine karışmasını sağlayın. Daha sonra sosu tavukların üzerine dökün. En üstede bolca kaşar rendesi yapıp fırına verin. Kaşarlar kızarana kadar fırında pişirin.
İnanın çok kolay ve lezzetli bir yemek oluyor. Hatta anlatması yapmasından daha uzun sürdü. Hem sunumu da çok şık.
Herkese afiyet olsun...

Hiç yorum yok: