13 Nisan 2009 Pazartesi

Elmalı Altüst Kek (Bu sefer başardım)


Bundan birkaç ay önce hangisi olduğunu hatırlamadığım bir siteden altüst kek tarifi almış ve evdeki kayısılarla bir deneme yapmıştım. Tabii ne yazık ki deneme kayısıların kalıba yapışması sonucu hüsran oldu. Ben de elde kalan kek kısmını evdeki hazır dolgu kremasıyla kapladım üzerine de kayısı bademi serptim yalandan bir pasta yaptım. Ama başarısızlık beni daha da kamçıladı. Ne zamandır yeni bir deneme için ellerim kaşınıyordu. Pelin hanımın sitesindeki tarifi görünce (Pelin'in pastanesi'nden yaptığım bütün denemeler başarılı olduğu için) hemen harekete geçtim. Ama taban olarak vişne ve ananas yerine elmalı tarçınlı bir karışım (elmalı kurabiyelerde kullanılanlardan) kullandım. Bu karışımı çiftliğimizden topladığım elmalarla yapmıştım. Elmalar yenmeyip de yer yer çürümeye başlayınca hepsini bir güzel temizledim, rendeledim, tarçın ve şekerle (her ikisi de göz kararı) kavurup derin donrurucuya attım. Neyse altüst kekim için sonuç: Süper, süper, süper... Kek pandispanya gibi oldu, elmalar da çok güzel bir lezzet verdi. Herkese tavsiye ediyorum.

Elmalı Altüst Kek

Elmalı karışım
Malzemeler
4 orta boy elma
Zevkinize göre tarçın
Elmaların tatlılıklarına göre 1 ya da 2 kaşık şeker
2, 3 damla limon

Hazırlanışı
Elmaları soyup rendeleyin, şeker ve limonla birlikte teflonda kavurun. Ateşi kapattıktan sonra üzerine tarçın hatta dilerseniz ceviz koyun ve karışımı ılınmaya bırakın.


Kek
Malzemeler
2 dolu dolu yemek kaşığı Teremyağ
1 bardak toz şeker (benim elmalı karışımım biraz tatlı olduğu için bir parmak az koydum)
2 yumurta
3/4 bardak süt
1 tatlı kaşığı vanilya özütü
1 + 3/4 bardak un
2 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı karbonat
1/2 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı
Öncelikle kalıbımı hazırladım. Benim kelepçeli kalıbım olmadığı için tart kalıbımı teremyağ ile çok iyi yağladım. Elma karşımını kalıbın altına, elimden geldiğince her yere eşit olacak şekilde yaydım. Fırınımı 180 dereceye ayarlayıp çalıştırdım. Daha sonra yağ ve şekeri mikserle çırptım. Sonra sırasıyla birer birer yumurtaları, sütü en son olarak da vanilya özütünü ekledim. Elediğim un, kabartma tozu, karbonat ve tuzu sıvı karışıma kattım ve mikserle karıştırdım. Hamuru elmalı karışımın üzerine döktüm ve elma karışımını zedelememeye dikkat ederek yaydım. Fırının orta rafında 20-25 dakika kadar pişirdim (kürdan testi uygulayabilirsiniz). Keki yarım saat dinlendirdiktan sonra servis tabağına aldım.
Herkese tavsiye ederim, çok lezzetli bir kek oldu....

Hiç yorum yok: