16 Mart 2010 Salı

Mermer Kek



Günlerden Pazar oldu mu ailece kek krizimiz geliyor. Nitekim bu Pazar da aynı şey oldu. Ama sevgilim bu sefer bir değişiklik yapıp bana sipariş verdi: karışık renkli kekten istiyorum. Meğer benim aşkım ne zamandır mozaik ya da diğer adıyla mermer kekten istermiş. Zaten önceden yumurtaları ve tereyağı oda ısısına gelmeleri için çıkarmıştım. Sonra biraz internette dolaştım ve lindentea’nin sitesindeki tarifi uygun buldum. Kolları sıvadım ve en büyük yardımcım kuzumla birlikte mermer kek işine giriştim. Tabii işe giriştikten bir süre sonra tarifin aslında büyük bir kalıp için olduğunu anlayıp iki kek etmiş oldum. Sonuç mu? Sevgilim ve iş arkadaşlarım sonuçtan memnun, ben de küçücük bir parça tattım, iç baymayan leziz bir kek olmuştu. Bu arada tarifi denerken bu linke tıklayıp güzel bir parça da dinlemeyi ihmal etmeyin...

İçindekiler
4 yumurta (oda sıcaklığında)
1 ½ bardak şeker
1 bardak + 2 yemek kaşığı süt
100 gr oda ısısında yumuşamış tereyağ
1 bardaktan 1 parmak az sıvıyağ (ben fındık yağ kullandım) (orijinal tarifkte yoktu)
3 bardak un
1 ½ tsp (tatlı kaşığı) kabartma tozu
½ tsp (tatlı kaşığı) karbonat
½ çay kaşığı tuz
1 ½ tsp (tatlı kaşığı) vanilya özütü
3 yemek kaşığı elenmiş kakao
Damla çikolata (isteğe bağlı)

Yapılışı
Fırını 175 derecede ısıtın ve büyükçe bir kalıbın (ya da benim yaptığım gibi bir küçük çiçek bir de baton kalıbın) dibini yağlayın. Un, kabartma tozu ve karbonatı bir kaba eleyin. Tereyağ, sıvıyağ ve şekeri mikserle 5 dakika kadar çırpın. Çırpmaya devam ederek birer birer yumurtaları, tuzu ve son olarak da vanilya özütünü ekleyin. Malzemeler iyice karışınca unu ve sütü dönüşümlü olarak üç seferde ekleyin (önce biraz un ekle, karıştır, sonra biraz süt ekle, karıştır, sonra tekrar un... gibi). Hazırladığınız hamurun 1/3’ünü ayıracak şekilde karışımı kek kalıplarınıza paylaştırın. Ayırdığınız hamura kakao ve sütü katıp iyice birbirine yedirin. Kakaolu hamuru da kalıplara bölüştürün ve üzerine dilerseniz benim yaptığım gibi damla çikolata dökün. Sonra bıçak ya da çatal yardımıyla iki hamuru hafifçe birbirine karıştırıp 175 derecelik fırında 35 dakika pişirin. Veee özellikle sabah kahvaltısında isterseniz sevgilimin yaptığı gibi sütle, isterseniz de benim gibi çayla beraber afiyetle yiyin.

Fotoğraf http://jordicarreno.wordpress.com/2008/09/ adresinden alınmıştır.

Hiç yorum yok: