24 Mart 2010 Çarşamba

Limonlu Vanilyalı Kek

Kaç gündür kendimi mutfağa atıp saatlerce kekler, kurabiyeler pişiresim var. Dergi de bitti, kuzum da ateşlerle yandıktan sonra iyileşti ya, bir rahatladık... Gerçi hafta sonu kuzumla sırf o istedi diye sade kek yaptık. Ama her bulduğun tarife güvenmemek gerekiyormuş çünkü neredeyse şekersiz bir kek elde ettim. İyi ki yine kuzunun isteğine uyup üzerine damla çikolata dökmüşüz yoksa hiç yenmezdi (ama bitti). Tabii bu başarısız denemeyle yetinmeyip bir de baharatlı, yulaflı kurabiyemden yaptım. Neyse ki o gayet güzel olmuştu. Ofisten bir arkadaşım ne zamandır limonlu kek talebini dile getiriyordu. Doğrusu benim de canım şöyle nemli dokulu, ekşili bir kek istediği için epey araştırmalara giriştim. Sonunda aklıma yatan iki tarif buldum. Ancak biri yoğurtla yapılıyordu ki yoğurt keklere lastiksi bir doku verdiği için pek tercih etmiyorum, diğeri de ekşi kremayla yapılıyordu. Onu da bulmak ya da yapmakla uğraşamayacaktım. Sonunda ortaya karışık kolay bir tarif çıkardım. Süper kabarmadı ama nemli ve lezzetli bir kek oldu. Sonuçta baş kalite kontrol uzmanı eşim de beğendi ben de beğendim. Daha çok kabarması için sanırım kabartma tozu miktarı artırılabilir. Ama fazlası kekte metalik bir tad bıraktığı için bence böylesi daha iyi..

Malzemeler
1 1/2 bardak un
2 tatlı kaşığı (teaspoon) kabartma tozu
1/8 tatlı kaşığı (teaspoon) tuz
2 limon (oda sıcaklığında)
1 bardaktan 1 parmak az + 1 yemek kaşığı şeker
3 yumurta (oda sıcaklığında)
1/2 bardak yağ (ben yine oda sıcaklığında fındık yağı kullandım)
1/2 bardak buttermilk (Kuzumla ekşi süt adını verdik biz buna)
2 tatlı kaşığı (teaspoon) sirke
1 çubuk vanilya

Hazırlanışı
Önce ekşi süt elde etmek için ılık sütün içine sirkeyi döküp bir kenara koydum. Bir tabağa iki limonun kabuğunu rendeledim ve 1/3 bardağa denk gelecek şekilde suyunu sıktım (benim limonlar sulu çıktı 1,5 limon yetti). Limon suyunu minik bir sos tenceresine koydum, içine bir kaşık toz şeker ekledim, karıştırdım, kaynattım ve soğuması için onu da bir kenara koydum (bir çay bardağından bir parmak eksik limon suyu elde ettim). Un, kabartma tozu ve tuzu bir kaba eledim. Vanilya çubuğumun içindeki havyarı internette birçok sitede tarif edildiği gibi çıkarıp bir kaba koydum. Üzerine yağ ve şekeri ekleyip çırptım. Teker teker iyice çırparak yumurtaları ekledim (bu aşamada kuzuma türlü şaklabanlıklar yapıp bolca kahkahasını dinledim). Üzerine hafif pelteleşmiş (sirke sütün kesilmesine neden oluyor) ekşi sütümü koydum ve yine iyice çırptım. Son olarak unu ekleyip çırpmadan nazikçe karıştırdım. Sonuçta pütürcüklü bir hamur elde etmiş oldum. Hamuru dibini yağladığım baton kalıba döktüm ve 175 derecelik turbo fırında 30-32 dakika kadar pişirdim. Keki fırından çıkardıktan sonra biraz ılınmasını bekleyip kenarları hafif yüksek bir kaba aktardım ve daha fazla soğumasına izin vermeden soğumuş olan şekerli limon suyunu üzerine döktüm. Aşkım bu kısmı olmasa da olur diyor ama ben o ağza yayılan ekşiliği beğendim.
Afiyetler olsun...

*** Bu arada tarifi aldığım iki sitenin de adresini not etmeyi unutmuşum. Bravo bana. Bulur bulmaz ekleyeceğim. (Tariflerden birini, yoğurtlu olanı favori sitem orangette'den almışım. Diğerini bulmadım)
*** Hala düzgün bir fotoğraf makinemiz yok. Eşim de bu karanlıkta güzel fotoğraf çıkmayacağını söyledi. Kekten yarına kalırsa fotoğraflarını da atarım.

Hiç yorum yok: