10 Temmuz 2008 Perşembe

Zaman hızlı geçiyor

O kadar hızlı ki yaşadığım ve yaptığım her şeyi sanki az önce yapmışım gibi hissediyorum. Tıpkı mücver muffinler gibi. Şu muffin konusuna biraz takık oldum son günlerde. Ama bir türlü istediğim gibi muffinleri yapamadım. Ya sert oluyor ya kalıplara fazla geliyor ya da fazla kabarıp taşıyor. Dün gece yaptığım deneme şimdiye kadar yaptıklarım içinde en başarılılardan biri oldu. Yine de istediğim gibi ağızda dağılmıyor. Tarifin orijinalini nerden aldığımı hatırlayamadım. Sadece elimde notlar vardı.
Bundan sonraki muffinin içine vişne koymaya karar verdim.
işte tarif...







Kakao ve tarçınlı muffin
1,5 su bardağı un (bir parmak az olursa daha iyi oluyor)
1 yemek kaşığı kakao
1,5 çay kaşığı tarçın
Yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1/2 su bardağı şeker (biraz daha tatlı isterseniz bir parmak artırın)
3/4 su bardağı oda sıcaklığında süt
1/4 su bardağı sıvı yağ (dilerseniz biraz daha artırabilirsiniz ben yağlı pek sevmiyorum)
Damla çikolata

Önce kuru malzemelerin tamamını bir kaba eleyerek karıştırdım. Yumurtaları iyice çırpıp şeker ekledim ve çırpmaya devam ettim. Sonra süt ve yağı ekleyip yine hızlıca karıştırdım. Kuru malzemeyi katıp çok çırpmadan malzemeleri birbiriye yedirdim. Muffin kaplarına boşalttım. Üzerlerine damla çikolta döküp kürdanla hafifçe üzerlerine daireler yaptım. İlk defa daha düzgün kabardılar. Sanırım nedeni bu. Son olarak önceden ısıttığım 170 derecelik fırında 12-15 dakika pişirdim.

22 Haziran 2008 Pazar

Mücver muffin




Evet, her şey tam da düşündüğüm gibi oldu. Hem aşırı yoğunluk hem de terazi tembelliği üzerime çöktü. Günler sonra ilk defa bir şeyler yazasım geldi. Herhalde dergi için çok fazla yazı yazdığımdan… Neyse, bugün kuzum yemek yememek için çok direndi. Oysa değişik bir çorba yapmıştım ona. Dün akşam yaptığım pilavı bir domates, bir havuç, minicik bir sarımsak ve biraz kıymayla pişirdim. Sonra da blenderdan geçirdim ama benimki ağzına sürmedi. Bari en sevdiği şeylerden olan ve “boğrek” dediği mücver yapayım dedim. Bu ilk yapışım olduğu ve malzemeleri az tuttuğum için lezzeti anneminki kadar güzel olmadı. Ama esas önemli olan görüntüydü ki herkes onu beğendi. Tarife gelince…
Kabak ve kuru soğanı rendeledim. Ama taze soğanla daha güzel oluyor bence. İçine dereotu, nane koydum. Varsa maydanoz da konur. Biraz beyaz peynir, az tuz ve karabiber ve yumurta ekletip içice karıştırın. Kabaklar bütün suyunu salana bir süre bekleyin. Sonra kek kıvamını alana kadar un koyun. Karışımı muffin kaplarına bölüştürün. Fazla doldurmayın ki içi pişebilsin. Fırına verip altın rengi alana kadar pişirin. Dilerseniz sarımsaklı ve naneli yoğurtla servis yapın…